BLOC D’HABITATGE SOCIAL AL BON PASTOR 

Arquitectes: Peris+Toral Arquitectes

Dades generals

Emplaçament: c. de Novelles, 2-4-6-8-10

Promotor: Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació, IMHAB

Programa: 54 habitatges socials i aparcament

Arquitectes: Peris + Toral Arquitectes (Marta Peris, José Toral, Jaime Pastor) 

Col·laboradors/consultors:
 L3J Tècnics Associats, estructura i instal·lacions; Joan March i Raurell, direcció d’execució; José Hevia, fotografia

Contractista: La Cartuja SAU

Superfície:
Superfície construïda:  8.084,30 m²
Superfície del solar: 1661,40 m²

PEM: 4.757.940,47 €

Projecte:
Any de concurs i projecte: 2015
Any d’inici d’obres: 2018


"L’interior de l’habitatge s’articula al voltant d’un nucli central que dona permeabilitat a la planta: possibilita la ventilació encreuada i la profunditat de mirada; genera recorreguts infinits i alternatius per l’interior, i permet que la casa sembli més gran, fent que la zona de dia i de nit de l’habitatge es relacionin amb visuals llargues que travessen la casa de façana a façana."

Descripció del projecte

Les Cases Barates del Bon Pastor es van construir en els moments previs a l’Exposició Internacional de Barcelona del 1929, per eliminar les barraques de la muntanya de Montjuïc i donar aixopluc als seus habitants. L’actual Pla de Remodelació del Bon Pastor preveu enderrocar 784 cases barates i substituir-les per blocs aïllats d’habitatge on reallotjar els veïns. Aquesta nova tipologia en forma de bloc ofereix avantatges propis de la construcció en alçada (com unes noves vistes privilegiades sobre el riu Besòs) en detriment de la vida comunitària arran de terra que es produïa a les Cases Barates (habitatges en planta baixa on els habitants s’apropiaven del carrer).

Amb la voluntat de recuperar i preservar part d’aquest model de vida exterior, el nou bloc incorpora una sèrie d’espais intermedis entre l’espai públic i l’espai privat dels habitatges: en planta baixa, s’accedeix a l’edifici a través d’uns patis comunitaris previs als vestíbuls; en planta pis, es creen unes terrasses d’11 m² que s’orienten cap al parc; a nivell de coberta, es dona la possibilitat que els terrats siguin espais comunitaris; en façana, un tancament de gelosia ceràmica a la zona de l’escala evidencia els recorreguts verticals des de l’exterior de l’edifici.

Es tracta d’un bloc lineal de 54 habitatges agrupats de manera contigua, amb una de les façanes principals orientada cap al riu Besòs i l’altra sobre un carrer de caràcter domèstic de nova ordenació del barri del Bon Pastor. Els habitatges aprofiten la forma rectangular de la parcel·la i es desenvolupen sobre una tipologia passant que orienta la zona de dia (sala d’estar, cuina i menjador) cap al riu i un futur parc, i la zona de nit (tres habitacions) cap al carrer.

L’interior de l’habitatge s’articula al voltant d’un nucli central (peça exempta que conté el bany) que dona permeabilitat a la planta: possibilita la ventilació encreuada i la profunditat de mirada; genera recorreguts infinits i alternatius per l’interior, i permet que la casa sembli més gran, fent que la zona de dia i de nit de l’habitatge es relacionin amb visuals llargues que travessen la casa de façana a façana. A més, les habitacions es comuniquen entre elles a través d’una terrassa compartida que emfatitza el bucle de circulacions interiors, allarga el passeig per la casa i en minimitza els espais estancs.

La façana de l’edifici és d’obra vista, un material determinat pel planejament, i introdueix gelosies que en texturen el sòcol i ventilen l’aparcament i el nucli d’escales de manera natural. Un sistema de balcons metàl·lics fa de suport dels diferents filtres solars (malla metàl·lica per al creixement de vegetació, tendals...).

Fotografies 1, 2, 3, 4, ©  José Hevia

Copyright © 48h Open House Barcelona | Tots els drets reservats.