TEMA: el parc
ARQUITECTE: Josep Fontserè, 1875 - 1888



"Barcelona té una gruta secreta de primera categoria."

Què s’amaga entre els fonaments d’una de les postals més vistes de Barcelona? A la rereguarda d’un dels monuments més coneguts de la ciutat, el mite i la natura estan amagats sota terra. Grutes, espais ocults i terrasses secretes vertebren el que a primera vista sembla un monument clàssic i endreçat. La mitologia i el joc s’obren camí d’aquesta manera dins l’entramat urbà.

Els homenatges a una terra feréstega, incontrolable, manifestada en tot el seu poder són una constant en la història de l’art. A l’antiga Grècia es deien nimfeus i prenien la forma de brolladors situats en coves naturals, que segons la tradició eren l'habitatge de les nimfes de l’indret. Temps després, el model va traspassar al classicisme i el Romanticisme europeu en forma de grutes artificials que amagaven els secrets d’altres temps. Construccions molt comunes al Renaixement italià, Barcelona té una gruta secreta de primera categoria.

"...la monumental al·legoria de l’Aurora és en realitat una terrassa amb una de les vistes més espectaculars de la ciutat."

El que aparentment sembla una construcció més –influenciada clarament pel Palau Longschamps de Marsella– amaga alguns dels secrets més ben guardats de la ciutat. La seva part visible està formada per un gran arc central amb dos pavellons als costats, des d'on surten dues ales laterals amb escales. Als peus, trobem un estany dividit en dos nivells poblat per grius i altres éssers mitològics. Cavalls marins, nàiades, sàtirs, Neptú, Leda, Venus, Zeus i Amfitrite conviuen en un cicle escultòric dedicat al medi aquàtic i la fecunditat. Al capdamunt, el conjunt està presidit per La quadriga de l'Aurora, de Rossend Nobas. Però… què amaga aquest conjunt? A dalt, la monumental al·legoria de l’Aurora és en realitat una terrassa amb una de les vistes més espectaculars de la ciutat. Als peus, entre les arrels dels arcs, pavellons i escales, hi trobem una gruta secreta que tradicionalment s’ha atribuït a Antoni Gaudí.

"...entre les sales ocultes del nostre monument també hi ha ni més ni menys que el primer aquari de Barcelona."

A més, entre les sales ocultes del nostre monument també hi ha ni més ni menys que el primer aquari de Barcelona. La instal·lació estava dividida en dues sales, una per a peixos d’aigua dolça i una per a peixos marins, i va estar obert fins als anys trenta. A l’entrada, un monumental Neptú esgrafiat donava la benvinguda als visitants.

Ja heu resolt l’enigma? Potser cal afegir que el monument és al Parc de la Ciutadella. Exacte! És la Cascada Monumental, obra d’Elies Rogent en col·laboració amb altres arquitectes, enginyers i escultors. La gruta es troba sota les escales, l’aquari al darrere de la cascada i la terrassa al capdamunt.


El parc on se situa va ser, durant molts anys, la fortalesa inescrutable de Felip V. Pentagonal, amb cinc baluards amb forma de fletxa a cada costat i amb els canons apuntant cap a la ciutat, tenia l’objectiu principal de contraatacar les revoltes de la població. Finalment, el complex militar es va enderrocar durant La Gloriosa, i l’Exposició Universal de Barcelona va permetre reurbanitzar la zona i construir el parc i la cascada. Així, doncs, la que va ser una de les actuacions urbanístiques més fosques de la història de la ciutat avui en dia és un dels espais més màgics, juganers i ocults de Barcelona. Una última curiositat: el Neptú de pedra que podem observar en un lateral de la cascada té un germà bessó a l’estany del Parc de l’Espanya Industrial.

Fotografies 1, 2, 3, 4, ©  Maribel Mata

Copyright © 48h Open House Barcelona | Tots els drets reservats.