TEMA: el moll
ARQUITECTES: Jordi Garcés i Enric Sòria, 1996

Hem arribat al final del camí, hem recorregut la història del Port Vell amb cinc edificis, mostrant les diferències entre el seu passat i el seu present. Són edificis molt representatius que ens han permès veure la versatilitat que ha de tenir l’arquitectura per adaptar-se al pas del temps. En un moment en què es parla tant de sostenibilitat i resiliència, val la pena mirar enrere i veure com ha estat l’evolució de les ciutats. Hem vist com aquests projectes s’han refet, s’han transformat i han canviat. Adaptar-se o desaparèixer podria ser el resum més evident, però és probable que ens falti una peça en aquest trencaclosques.

Són molts els arquitectes que han defensat la necessitat de recuperar el nostre litoral, començant per Barcelona. Els eixos principals de la ciutat ens mostren la centralitat del port, un punt estratègic de connexió que ara mateix sembla habitat majoritàriament per turistes.

El Moll d’Espanya és l’exemple més característic d’aquesta realitat, fins aquí ens ha portat aquest escape room i és aquí on trobareu l’últim Espai Ocult. Es tracta d’un edifici singular, l’edifici més alt del Port, amb una façana blanca sense obertures. Un edifici amb un programa tan específic que en pocs anys va caure en desús, i que fa uns dies va ser sentenciat a la demolició.
Ja us hem marejat prou amb totes aquestes proves, així que si no us ve al cap us ho direm directament: es tracta de l’IMAX Port Vell.

A continuació trobareu les reflexions de l’arquitecte Jordi Garcés, que juntament amb Enric Sòria van projectar l'edifici el 1994. Primer explica la seva visió envers l'evolució del Port, i quin podria ser el futur del Moll d’Espanya, concretament l’abandonat cinema Imax. Aquest enregistrament vol ser una ajuda i que cadascú pugui reflexionar sobre els usos i el equipaments del Port Vell.

Esperem que us hagi agradat l'experiència. Des de l'Associació continuem acostant-vos l'arquitectura per gaudir conjuntament del patrimoni de Barcelona.

Volem agrair especialment a Jordi Garcés la seva amabilitat. A continuació trobareu un segon vídeo en què l'arquitecte explica els punts principals del projecte de l'Imax, així com els condicionants que es varen tenir en compte en el moment de la seva construcció. 

Fotografies 1, 2, © Dortoka Disseny
Fotografies 3, 4, ©  Antonio Navarro Wijkmark

Copyright © 48h Open House Barcelona | Tots els drets reservats.