CISTERNA DE LA SALA HIPÒSTILA DEL PARK GÜELL

Arquitecte: Antoni Gaudí, 1914
 
Accés al parc pel carrer d'Olot

L’icònic drac recobert de trencadís del Park Güell, sobreeixidor de la cisterna de la Sala Hipòstila, s’identifica com a punt d’inici d’un itinerari turístic, però també és el punt final del projecte hídric de la urbanització del Park Güell que va fer Antoni Gaudí.

Aquest projecte d’urbanització diferenciava tres zones de la muntanya. En primer lloc, la vall, la zona amb més pendent, on la capacitat torrencial de la pluja mediterrània podia agafar més velocitat i erosionar ràpidament el sòl, impedint que la vegetació s’hi arrelés. En aquesta zona, l’arquitecte projecta un camí de sauló perpendicular al pendent, de tal manera que el mateix traçat frenava la velocitat de l’aigua i la seva capacitat erosiva (apareixen viaductes suspesos sobre columnes inclinades i voltes de pedra que mantenen el pendent constant del camí). La segona zona, el turó, està exposada a la brisa del mar. En aquest punt, aprofitant que l’aire calent i humit de la brisa marina xocava contra una superfície freda i l’aigua es condensava, l’arquitecte hi ubica un sistema de captació d’aigua. Finalment, a la part central de la muntanya, que havia d’aglutinar els usos públics de la zona residencial, es construeix una plaça elevada sobre columnes que formava una sala hipòstila inferior. L’aigua canalitzada de la plaça es conduïa cap a una gran cisterna subterrània coberta amb volta de pedra sobre pilars de secció quadrada. La cisterna tenia una capacitat de 1.200 m³ i tant havia de servir per alimentar el reg de la urbanització com per garantir-hi el subministrament d’aigua en èpoques de sequera. El sobreeixidor de la cisterna, amb forma de drac, en reconduïa l’aigua sobrant fins a una font.

Avui, la urbanització és un parc públic declarat patrimoni cultural de la UNESCO l’any 1984. Al llarg dels anys, s’han fet reformes i restauracions en diferents zones del parc (els camins s’han pavimentat i s’han hagut de construir nous canals de desguàs, la cisterna ja no funciona com a tal i la font funciona amb un sistema tancat d’aigua), però el sistema d’aigua dissenyat per Antoni Gaudí encara es deixa entreveure.
 

Fotografies 1, 2, 3, 4  © Maribel Mata

Copyright © 48h Open House Barcelona | Tots els drets reservats.