CASA TOSQUELLA

Arquitectes: Juan Caballé (mestre d’obres), 1889; Eduard M. Balcells i Buigas (reforma), 1906

Carrer de Vallirana, 91-93

Aquesta residència d’estiueig, situada al barri de Sant Gervasi de Cassoles i construïda per Antonio Tosquella quan va tornar de fer les Amèriques, es construeix a l’època en què a Barcelona arrela l’estil orientalista. Es tracta d’un moment de creixement de la ciutat en el qual la burgesia mira cap a mons exòtics i meravellosos, i en què apareix una arquitectura eclèctica amb aportacions d’elements neomudèjars o corrents orientals com el japonisme.

A la Casa Tosquella hi trobem façanes d’estil eclèctic que combinen les línies curvilínies d’estètica modernista amb arcs de ferradura propis d’un estil neoàrab i d’estils historicistes. També hi destaca una decoració interior amb riquesa ornamental a les portes, vidrieres interiors, pintures, paviments... Tot i aquest eclecticisme, constructivament, l’arquitecte va emprar tècniques i materials de la tradició catalana.

Desocupada des de l’any 2012, les entitats del barri van lluitar perquè l’adquirís l’Ajuntament, fet que va tenir lloc l’any 2021; actualment està a l’espera d’un projecte per fer-hi equipament públic.

Fotografies 1, 2, 3, 4, © Mabel Cedrón

Copyright © 48h Open House Barcelona | Tots els drets reservats.